top of page
solnedgang

El, teknik og lithiumbatterier

Vi samler alle kabler, som det burde gøres. Det vil sige, at alle steder, hvor det er muligt at lukke af for kabelenden, så saltvand ikke kan trænge ind, gør vi det. Desværre ser vi ofte både, hvor nye systemer er blevet installeret, hvor samlinger og ender ikke bliver lukket ordentligt af. Det betyder, at ledningerne korroderer og derfor ikke kan lede den strøm, de var designet til. Derudover benytter vi udelukkende fortinnede kabler, som er designet til maritimt brug og kan modstå salten i luften bedre. Når kabler skal samles, foregår det med lodning og en limet kappe til vibrationsafledning og som vandtæt beskyttelse mod salt og vand.

Korrekt dimensionerede kabler sparer strøm og forhindrer fejl på elektronikken ombord

Et underdimensioneret 12V eller 24V DC-elektronik system er lige så brandfarligt som det el, vi kender fra stikkontakterne. Et underdimensioneret kabel giver spændingstab og varmeudvikling. Varmeudviklingen beskadiger kabler over tid og kan resultere i, at gummiet omkring kablet ældes, hvilket øger risikoen for kortslutning og brand. Varmeudviklingen forbruger også ekstra strøm, da lavere spænding kræver større ampere. Samtidig kan spændingstabet få udstyret i den anden ende til at fejle, da det kun modtager en del af den forventede spænding.

Mange ældre både er designet med en infrastruktur i kabelnettet, som ikke kan håndtere alle de komponenter og apparater, som moderne både er udstyret med. Faktisk er langt de fleste fejl, som vi støder på, relateret til ledningsnettet, som ofte er underdimensioneret.

Hvis vi opdager fejldimensionerede kabler, mens vi arbejder på din båd, vil vi underrette dig, så du kan beslutte, om kablerne skal skiftes med det samme, eller om det blot skal noteres i logbogen.

Batterierne skal bare virke hver gang

AGM/syrebatteri

Et syrebatteri kan levere rigtig meget strøm (ampere) og er derfor rigtig godt som startbatteri. Desværre holder de ikke særligt længe. Aldrende AGM- eller klassiske syrebatterier kan sjældent holde særligt godt på strømmen. Hvis gamle såvel som nye batterier har stået uden opladning om vinteren, kan de miste deres kapacitet. Et ældre syrebatteri kan være årsag til en række fejl, fx at motoren ikke starter, hydraulikken går i hak eller radioen sender med begrænset styrke. Dårlige batterier kan også øge elregningen i havnen og forårsage udsving i elektriske apparater.

 

Li-ion/lithiumbatterier

Lithiumbatterier er i mange tilfælde et godt alternativ til de klassiske AGM-batterier. De har 60% mere kapacitet i forhold til ampere-timer (Ah) og kan oplades på kun et par timer, hvilket før tog en hel nat med AGM-batterier. Desværre kan de ikke bruge det gamle laderelæ, men skal have en DC-DC-lader. Installation af lithiumbatterier kan derfor være en investering, men i sidste ende kan det være en klog beslutning, da de holder længere og er mere kraftfulde end AGM-batterier.

"Er dine batterier allerede nedslidte, og har du planer om at beholde din båd i de næste 10 år, kan lithiumbatterier være et økonomisk fornuftigt valg. Vi vil gerne tale med dig og hjælpe med at vurdere, ud fra din båd og dine behov, om lithium- eller syrebatterier er den bedste løsning. Vi skifter naturligvis slidte eller defekte batterier ud med nye."

Vi ser frem til at høre fra dig

©2023 by Aarhus Bugtens Yachtservice - CVR:43400630 - Nordre kærvej 9, 8444 Balle - Tlf. 60 63 22 51 - kontakt@ays.dk 

bottom of page